- Työvälineet:
- Parran leikkaamisessa käytetään samoja työvälineitä kuin hiusten leikkaamisessa (kammat, sakset, veitset ja koneet) Lisäksi parturi tarvitsee parran leikkaamiseen liittyviä välineitä ja tuotteita. Partakäsittelyiden yhteydessä iho saattaa rikkoutua, joten työvälineiden desifiointi ennen työhön ryhtymistä on erityisen tärkeää. Näin estetään tautia aiheuttavien mikrobien tarttuminen ja leviäminen. Samasta syystä vaihtoteräveitseen vaihdetaan aina uusi terä parranajon yhteydessä. Parranajolla tarkoitetaan partakarvojen poistamista siten, että ne leikataan kokonaan iholta. Parran muotoilu taas on parran muotoilemista leikkaamalla tietyn ennalta sovitun mallin muikaiseksi. Parran muotoilun yhteydessä parta useimmiten myös ajetaan. Hiusten tavoin parta voidaan myös värjätä. Parran ajossa tarvitaan leikkausvälineiden lisäksi partasuti partavaahdon levittämiseksi. Astiat on tarkoitettu partavaahdon ja desifiointiliuoksen säilyttämistä varten. Jos partavaahto valmistetaan sekoittamalla tiivisteeseen lämmintä vettä, astioita tarvitaan kolme, joista kolmas on lämpimän veden säilyttämistä varten. Parran ajon yhteydessä on parasta käyttää metallisia, lasisia tai posliinisia astioita, koska nämä materiaalit säilyttävät hyvin lämpöä ja kestävät desifiointia. Tarvikkeet asetellaan metalliselle tarjottimelle. Parran leikkaamisen aikana asiakas suojataan paperi- tai kandasliinalla, joka kiinnitetään kapan etupuolelle. Silmien suojaukseen käytetään tarpeen mukaan silmälappuja. Parranajon yhteydessä veitsen puhdistamiseen käytetään esimerkiksi käsipaperista leikattuja paperilappuja, joihin ajon aikana pyyhitään veitsen terästä vaahto ja leikatut karvanpätkät pois. Parranajossa jokaisen käyttökerran yhteydessä vaihtoteräveitseen vaihdetaan uusi terä tartuntariskin vuoksi.
Työskentelyjärjestys:
- Esityöt, välineet ja tarvikkeet valmiiksi
- Analyysi, työsuunnitelma
- Muoto-opin perussäännöt
- Tavoitteet
Parran muotoileminen
- Rajaus
- Lyhentäminen
- Veitsiajelu rajoille
VÄLINEET JA TARVIKKEET
- Suojaustarvikkeet, leikkauskappa
- Paperiliina, niskaliina, partaliina
- Käsidesi
- Suihkupullo
- Leikkauskampa
- Sakset
- Hiustenleikkauskone
- Partaveitsi ja terät
- Fööniharja
- Fööni
- Niskasuti
- Parranajoon vaahto tai geeli (öljy)
- Parta balsami, -vesi, ihon desifiointiin ja rauhoittamiseen
- Partavaha, viimeistelyyn
- Käsipeili
MUOTO-OPPI
- Kun suunnittelet parran muotoilua, käytä samoja periaatteita, joita käytät hiusten muotoilussa.
- Tehtävänäsi on luoda miellyttävä ovaali kasvojen muoto. Oikealla tekniikalla suoritettu parran ja viiksien muotoilu voi ratkaisevasti muuttaa kasvojen rajojen ja pään muotoa.
- Parran avulla voidaan korostaa hyviä piirteitä tai minimoida puutteita.
- Ennen muotoilun aloittamista tarkastele asiakkaan kasvoja ja määrittele paras mahdollinen ulkoinen äärilinja ja sisärajat kasvojen piirteisiin, profiiliin ja pään muotoon.
PYÖREÄT KASVOT
- Asiakas jolla on pyöreät kasvot tai pyöreä leuan linja, hyötyy suuresti parrasta ja viiksistä, joiden linja suuntautuu alaspäin pituusvaikutelman aikaansaamiseksi. Leuan kohdalta parta on pisin, kun taas leukaluun kohdalla parta on hyvin lyhyeksi rajattu.
- Jos pelkät viikset, muista suunnata pituudet alaspäin pitkulaisen vaikutelman aikaansaamiseksi.
PITKÄT KASVOT
- Jos asiakkaalla on pitkät kasvot, pitkä nenä tai erityisen korkeat poskipäät, ehdota partaa, joka luo vaakasuoran vaikutelman
- Paras ratkaisu on parta, joka lisää kasvojen alaosan osuutta
- Kun asiakkaalla on huomiota herättävä otsa tai pakeneva hiusraja, muotoiltu parta voi luoda tarpeellisen symmetrian. (ja huomio keskittyy partaan)
-Kolmion muotoiset kasvot saadaan näyttämään pyöreämmiltä suoraviivaiseksi muotoillulla parralla.
- Lievennetään muotoilemalla parta leuasta lyhyeksi ja säilyttämällä paino leukaluun kohdalla muodon leventämiseksi.