keskiviikko 27. toukokuuta 2020

PERMANENTIN KEMIAA 2


Väriä ja kiharaa s. 200-207 / Permanentin kemiaa
1. Mitkä ovat yleisimmin käytetyt emäkset permanenttiaineissa?
- Ammoniakki ja etanoliamiini
2. Minkä mukaan permanenttiaine valitaan?
- Hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaan.
3. Mitkä ainesosat ovat kaikkien ihoa ärsyttäviä permanenttiaineissa?
- Ammonium-tioglykolaatti, Glyseryylimono-tioglykolaatti
4. Mihin eri permanenttiainelaadut tai vahvuudet perustuvat (A, B, C)
- Hiuksen kuntoon
5. Mikä on lämpöpermanentti ja miten se poikkeaa normipermiksestä?
- Lämpöpermanentissa käytetään muuten koostumukseltaan samaa permanenttiainetta kuin emäspermanentissakin, mutta vaikuttavien aineosien määrä on pienempi. Näin voi olla, koska lämpö tehostaa ja nopeuttaa aineiden vaikutusta. Lämpö saadaan tarkoitukseen suunnitelluilla lämmittimiltä, jotka asetetaan kihartimien päälle vaikutusajaksi. Lopputuloksesta tulee kuitenkin erilainen kuin kylmäpermanentista, koska hiusten tyviosa jää suoraksi. Tämä johtuu siitä, että lämmittimet vievät tilaa kihartimien välistä, joten hiuksia kerätään yhden kihartimen ympärille laajemmalta alueelta kuin kylmäpermanentissa. Näin osa hiuksiston tyvihiuksista ei kierry, vaan jää suoraksi.
6. Miksi sinun tulee tehdä aina analyysi asiakkaalle ennen permanenttia?
- Analyysissä selvitetään aikaisemmat käsittelyt joita hiuksille on tehty ja sen perusteella valitaan oikea rullakoko sekä käytettävän aineen vahvuus. Analyysiä tehdessä päätetään myös rullaustekniikka. Asiakkaan toiveita kuunnellen valitaan sopivat menetelmät jotta päästään haluttuun lopputulokseen.
7. Mitkä ovat permanenttiaineen eri olomuodot ja miten ne toimivat?
- Nestemäinen permanenttiaine - käytetään silloin kun hiusten tulee kastua kokonaan permanenttiaineella. Neste imeytyy hiuksiin helposti, sillä hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia.
- Vaahtomainen permanenttiaine – nesteytyy hetken kuluttua levityksestä ja imeytyy hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin.
- Geelimäinen permanenttiaine – hyvä käyttää silloin jos halutaan levittää permanenttiainetta vain tiettyyn kohtaan, esim. tyveen.
8. Mitkä asiat tulee ottaa huomioon permanenttiaineen levityksessä?
- Valittu permanenttiaine levitetään rulla kerrallaan. Rullat kastellaan kahteen kertaan ja tarkistetaan että ainetta on joka kohdassa tasaisesti. Asiakas on suojattava huolellisesti ettei ainetta joudu kasvoille tai niskaan. Vanulla on hyvä suojata hiusrajat ja tarkistaa ettei ainetta valu levityksen aikana tai jälkeen. Permanentti aineen levityksen jälkeen on tärkeää seurata aineen vaikutusaikaa ja tarkistaa koe kihara ja lisätä tarvittaessa ainetta. Muistetaan suojata asiakas ja itsensä.
9. Mitä ovat ns. lyhytkestoiset permanenttituotteet?
- Niissä käytettävien tuotteiden pelkistävien ainesosien määrä on vähäisempi, kuin ns. normaalissa permanenttiaineessa. Myös tuotteiden emäksisyys voi olla hieman matalampi. Kun permanenttiaine sisältää vähän pelkistävää ainesosaa tai sen emäksisyys on pieni, siitä vapautuu vähemmän vetyatomeja, jolloin hiuksesta katkeaa vähemmän rikkisidoksia. Kun rikkisidoksista suurin osa jää ehjiksi, permanentilla aikaansaatu taivutus jää veltommaksi.
10. Mitä rullan avaaminen vaikutusajalla voi aiheuttaa?
- Permanenttiaine on pääosin vettä ja siksi hius muotoutuu siten rullan mukaiseksi vasta vaikustusajan kuluessa. Pysyvää ja voimakasta kiharaa ei saa kuivaan hiukseen sillä rikkiatomit eivät ole rullauksen aikana etääntyneet toisistaan.
11. Minkä takia rullat peitetään vaikutusajaksi hupulla?
- Permanenttihupulla voidaan tasata lämpöä vaikutusajalla.
12. Mitä permanentin vaikutusajan ylitys voi aiheuttaa?
- Vaikutusajan ylittäminen voi aiheuttaa happivaurioita hiuksiin.
13. Mikä on kiinnitysaineen yleisin vaikuttava ainesosa?
- Pelkistin eli vetyatomi, tioglykolihappo.
14. Miten kiinnitysaine toimii hiuksessa?
- Kiinnitysaineessa olevat hapettimista vapautuneet happiatomit keräävät rikkiatomeihin sitoutuneet vetyatomit mukaansa, jolloin lähimpänä toisiaan olevat rikkiatomit liittyvät jälleen itsestään yhteen.
15. Mitä kiinnitysaine tarvitsee, jotta se rupeaa toimimaan?
- Emäksisen ympäristön.
16. Mihin kahteen ryhmään kiinnitysaineet voidaan jakaa? Miten ne eroavat toisistaan?
- Hapan ja emäs permanenttiaineet. Happaman permanenttiaineen ph on 6-7 ja emäksisen 7-8
17. Mitä kiinnityksen vaikutusajan alittaminen ja ylittäminen voi aiheuttaa?
- Jos permanenttiaine ei kerkeä vaikuttaa tarpeeksi kauaa hius ei kiharru. Jos aine ylittää vaikutusajan hiuksiin voi muodostua happivaurioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti