keskiviikko 16. joulukuuta 2020

PERMANENTIN TEORIAA 2

 Väriä ja kiharaa s. 163 – 172 

1. Hiuksen kuitukerroksessa on kahdenlaista keratiinia, mitkä ne ovat ja miten ne ovat asettuneet erilaisissa hiuksissa? 

Ortokeratiini ja parakeratiiniOrtokeratiini on kierteistä ja parakeratiini kaskosmaista (lamellimaista). Kuitusolun proteiineista osa on orto- ja osa parakeratiinia. Kun kaikkien kuitusolujen sisältämät orto- ja parakeratiinit sijoittuvat soluissa vastakkaisille puolille, hius on kihara. 

2. Miten permanenttikäsittelyllä voidaan vaikuttaa keratiiniin? 

- Permanenttikäsittelyllä ei voi muuttaa orto- ja parakeratiinien sijoittumista kuitusoluissa. Sillä pystytään siirtämään vierekkäisiä proteiiniketjuja jossain määrin toisiinsa nähden. Tällöin ne sitoutuvat toisiinsa alkuperäisistä poikkeavista kohdista. Tällä tavalla voidaan joko suoristaa luonnollista kiharaa tai tehdä luonnostaan suora hius kiharaksi tai taipuisaksi. 

3. Millaisia hiukset ovat erirotuisilla ihmisillä ja mihin rotuun suomalaiset pääsääntöisesti kuuluvat? 

- Erirotuisilla ihmisillä on tyypillisesti toisistaan poikkeavat hiusten taipuisuuteen vaikuttavat geeniperimät. Afrikasta peräisin olevilla ihmisillä on lähes poikkeuksetta hyvin kiharat hiukset, puhutaankin niin sanotuista afrohiuksista. Afrikkalaista alkuperää olevien ihmisten kiharien hiuksen paksuus voi kuitenkin vaihdella huomattavasti, hyvin ohuen silkkisen afrokiharan ja erittäin karkean paksun afrokiharan välillä. 

4. Mikä asia määrää hiusten taipuisuuden ja miten se voi muuttua elämän aikana? 

- Hiuksen taipuisuus johtuu hiusproteiinin eli keratiinin ominaisuuksista. Terveen ihmisen luonnollisessa käsittelemättömässä hiuksessa on nähtävissä henkilön perintötekijöiden mukainen taipuisuus, joka voi myös muuttua elämän aikana, joko geenien määräämillä tavoilla tai hiusnystyn soluihin vaikuttavien lääkkeiden vaikutuksesta. 

5. Miten määrittelet permanenttikäsittelyn eli mitä se on? 

- Permanenttikäsittelyssä hiusten proteiiniketjuja siirretään suhteessa toisiinsa, jotta hiuksen taipuisuus muuttuisi. Proteiiniketjujen siirtäminen tehdään veden avulla. Kun hiukset ovat vesimärät, vesi katkaisee vety- ja suolasidokset, jolloin hius voi venyä. Shampoossa oleva tensidi eli pinta-aktiivinen ainesosa tehostaa veden imeytymistä hiukseen, joten se tehostaa myös vety- ja suolasidosten katkeamista. 

6. Miten hiuksen rakenne muuttuu kun se kastellaan? 

- Vesi katkaisee vety- ja suolasidokset, jolloin hius voi venyä. 

7. Mitä ovat α-keratiini ja β-keratiini? 

- Kuivan hiuksen proteiiniketjussa vety- ja suolasidokset ovat kiinni. Sitä kutsutaan hiuksen a-keratiinimuodoksi. Parakeratiinissa a-muoto on laskoksellista ja ortokeratiinissa kierteistä. Kun hiukseen imeytyy vettä, se katkaisee vety- ja suolasidokset, jolloin parakeratiinin muoto säilyy laskoksellisena. Sen sijaan ortokeratiinin kierteet oikenevat, ja keratiiniketjut muistuttavat parakeratiinin laskoksellisuutta. Vesimärkä hiusproteiinia sanotaan b-keratiiniksi. Etenkin ortokeratiinin kierteiden oikeneminen mahdollistaa hiuksen venymisen vesimärkänä. 

8. Mitä hiusten jännittäminen rullatessa saa aikaan? 

- Kun vesimärkää hiusta kierretään voimakkaasti venyttäen esimerkiksi rullan ympärille, proteiiniketjut siirtyvät suhteessa toisiinsa ja proteiiniketjuja toisissaan kiinni pitävät rikkisidokset jännittyvät. 

9. Miksi hiukset tulee pestä ennen permanenttia? 

- Jos hiuksen tyvessä on luonnon rasvaa, talia, se estää veden imeytymisen tyviosiin, jolloin hius ei veny tyviosistaan samalla tavalla kuin muualta. Sama ongelma syntyy, jos hiuksen pinnassa on jotain vettä tehokkaasti hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Permanentti onkin näistä syistä hyvä aloittaa hiusten pesulla. 

10. Millä hiukset suositellaan pestäväksi ja miksi? 

- Permanenttia edeltävään pesuun voidaan valita mikä tahansa shampoo. Kaikki sampoot sisältävät vähintään yhden anionisen tensidin, joten rasva ja lähes kaikki rasvamaiset ainesosat saadaan pois hiuspohjasta ja hiuksista sen avulla. 

11. Miten pesu tulee tehdä permanentin alle ja miksi? 

- Hiustenpesussa tulisi välttää voimakasta hierontaa ja hankaamista, sillä permanenttiaineissa olevat ainesosat ärsyttävät ihoa joka tapauksessa. 

12. Mitkä viisi asiaa kaikki hoitoaineet tekevät hiukselle? 

- Poistaa hiusten sähköisyyttä, kosteuttaa niitä, pehmittää, muodostaa suojaavan kalvon niiden pinnalle ja suojaa uv säteilyltä. 

HIUKSEN KEMIAA

 - Proteiini on aminohappoketjusta koostuva orgaaninen yhdiste tai usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun muodostama kompleksi valkuaisaine.

- Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on sekä amino- (-NH2) että karboksyyliryhmä hapan.

- Molekyyli on kahden tai useamman kovalenttisesti sitoutuneen atomin muodostama sähköisesti neutraali ryhmä. Molekyylien muodostamaa yhdistettä kutsutaan molekyyliyhdisteeksi. Ionisidokselisissa aineissa ei ole varsinaisia molekyylejä, joskin myös niissä olevat ionit voivat olla kahden tai useamman atomin muodostamia

- Atomi on alkuaineen kemiallisesti pienin osa. Toisin kuin sanan alkuperäinen merkitys antaa ymmärtää, nykyisin atomien katsotaan koostuvan pienemmistä osista.

- Kovalenttinen sidos on kemiallinen sidos, jossa atomit jakavat elektroneja keskenään tasaisesti. Atomien välille syntyvä molemminpuolinen sähkömagneettinen vetovoima pitää molekyylin koossa. Kovalenttinen sidos ei ole täysin kovalenttinen silloin kun sidosta muodostavien atomien välillä on elektronegatiivisuusero. Sidos on silloin kovalenttisen ja ionisidoksen välimuoto: polaarinen sidos, jossa elektorit ovat jakautuneet epätasaisesti atomien välillä ja syntyvä sidos on usein heikompi, kuin täysin kovalenttinen sidos.

- Kun hius kastuu se tummuu venyvämmäksi ja turpoaa. Venyminen on seurausta veden aiheuttamasta keratiiniketjun heikkojen vetysidosten katkeamisesta. Turpoaminen johtuu vesimolekyylien kerrostumisesta vety- ja suolasidosten väliin. Vesi vapauttaa keratiini rakenteen vety- ja suolasidoksia, minkä johdosta hius muuttuu helposti muovailtavaksi.

- Kun hiukset ovat vain  hieman kosteat tai kuivat vety ja suolasidokset ovat kiinnittyneitä osaksi tai kokonaan ja hiukset venyvät vähemmän.

- Kun kuumuus siirtyy käsiteltävään osioon ja höyrystää sen sisältämää kosteutta muotoa ylläpitävät sidokset vapautuvat.

PSORIASIS

- Psoriasis tekee paksuja hilseläiskiä kyynärpäihin, polviin, ristiselkään ja päänahkaan ja joskus myös ympäri kehoa.

Pisarapsoriaasissa hilseläiskät ovat pieniä ja hentohilseisiä. Sitä on pääasiassa nuorilla tyypillisesti nielurisatulehduksen tai muun infektion laukaisemana.

- Psoriasis ei ole tarttuvaa

- Atooppinen ekseema on kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, joka ilmaantuu tavallisesti vauva iässä, rauhoittuu lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi pahentua uudelleen aikuisiässä.

- Suurin osa muutoksista on raapimisen ja kyhnytyksen aiheuttamaa ihon pintakerroksen, orvaskeden paksuuntumaa, rupia ja pieniä haavoja.

- Taudinmääritys perustuu oireisiin ja ihottuman ulkonäköön. Syyhy ja muut ekseemat huomioidaan diagnoosivaihtoehtoina. Välitöntä ruoka-allergiaa selvitetään ihopistokkeella alle 1 vuotiailta, sitä vanhemmilta vain selkeän ruoka-aine allergianepäilyn yhteydessä. Lappukokeita tehdään viivästyneen, allergian selvittämiseksi, jos on herännyt epäily, että paikallishoitovoiteet pahentavat ihottumaa.

- Atooppinen ekseema ei ole tarttuvaa

PERMANENTIN TEORIAA

 Väriä ja kiharaa s. 194 – 200 / Permanentin kemiaa

1. Minkälainen kemiallinen prosessi hiuksessa tapahtuu permanentin aikana?

- Hiusten sisältämien keratiiniketjujen väliset rikkisidokset ensin hajotetaan, jolloin ketjut pääsevät liukumaan toistensa lomassa. Kun hiukset on muotoiltu halutulla tavalla kiharalle, rikkisidokset palautetaan, jolloin keratiiniketjuissa olevat rikkiatomit tarttuvat toisiinsa ja siten hius jää pysyvästi siihen muotoon, jolla se kiinnittymisen vaiheessa on, yleensä kiharaan.

2. Mikä on pelkistin ja mainitse ainakin yksi sellainen?

- Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja vapauttava ainesosa. Tavallisin pelkistin on tioglykolihappo. Jotta tioglykolihappo voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa. Tästä syystä permanenttiliuksiin lisätään emäksistä ainesosaa kuten ammoniakkia tai etänoliamiinia. Emäksisen ainesosan tehtävänä on auttaa pelkistäviä ainesosia luovuttamaan vetyä.

Tioglykolihappo.

3. Miksi hiukset täytyy pestä ennen permanenttia?

- Jos hiuksen tyvessä on luonnon rasvaa, talia, se estää veden imeytymisen tyviosiin, jolloin hius ei veny tyviosistaan samalla tavalla kuin muualta. Sama ongelma syntyy, jos hiuksen pinnassa on jotain vettä tehokkaasti hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Permanentti onkin näistä syistä hyvä aloittaa hiusten pesulla.

4. Miksi kaikkia hiusproteiinin rikkisidoksia ei saa katkaista?

- Jos kaikki rikkisidokset katkeavat, hiukset katkeavat ja menee huonokuntoiseksi.

5. Miksi hiuksen taipuisuus, suoruus ja kiharuus pysyvät hiuksessa?

- Pyöreä hiustuppi tuottaa suoran hiuksen. Jos taas hiustuppi on poikkileikkaukseltaan soikea, hius kihartuu.

6. Mitä kolmea ainesosaa kaikki permanenttiaineet sisältävät

- Aqua, Ammonium Thioglycolate ja Ammonium Bicarbonate

7. Mitä eroa on puskuroiduilla ja puskuroimattomilla permanenttiaineilla?

- Puskuroidun permanenttiaineen kanssa vaikutusajan kanssa täytyy olla tarkka koska vetyatomeita irtoaa koko vaikutusajan ajan. Sen sijaan puskuroimattoman pH arvo laskee vaikutusajan aikana koska ammoniakki haihtuu.

8. Edellä mainittujen permanenttien lisäksi on olemassa myös hapanpermanentteja, mitä hyötyä hapanpermanentista voi olla?

- Hapanpermanentin hyöty on se, ettei sen pH ole niin suuri kuin emäspermanentin.

9. Mikä on useimpien permanenttien (emäs) pH? Mikä on hapanpermanentin pH?

- Emäspermanentin opH on 7-8 ja hapanpermanentin pH on 6-7

10. Avaa alapuolella olevien tuotteiden INCI-listat ja päättele niiden perusteella, mitä tuotteita ne ovat.

- Vesi, natriumbromaatti, puhdistava aine, risiiniöljy emulgaattori

- Vesi, sitruunahappo, risiiniöljy emulgaattori, söilöntä aine, kalvonmuodostaja, puhdistava aine, sorbiinihappo säilöntäaine

- Vesi, antioksidantti pelkistävä aine, puskuroiva aine, puhdistava aine, kalvonmuodostaja, kelatoiva aine, absorvoiva aine, hajua tai makua peittävä aine, säilöntäaine sorbiinihappo