tiistai 6. huhtikuuta 2021

HIUS JA SEN RAKENNE

 HIUKSEN RAKENNE


Hius on muodostunut keratiinista, sarveistuneista, kuolleista soluista. Hiuksen elävä osa on ihon alla. Kampaaja tuntee hiuksen elämänkaaren ja kasvuprosessin eikä aiheuta vahinkoa tälle herkälle mekanismille. Keratinisoitunut ihonpäällinen osa on materiaali, jonka parissa kampaaja työskentelee lyhentämällä sitä, muokkaamalla sen muotoa ja ulkonäköä. Hiuksen rakenteen tuntemuksen avulla voidaan ymmärtää käsittelyjen vaikutukset hiuksen rakenteeseen.

HIUKSEN KERATINISOITUMINEN

Hius koostuu kuolleista ja kovettuneista soluista eli keratiinista. Hiuskarva muodostuu ja kasvaa karvatupen suojaamana. Karvatuppi kulkee dermiksestä epidermiksen läpi ihon pintaan. Se on 3-5mm pitkä, kalvojen muodostama pussi jonka seinämät muodostuvat epiteeli- ja karvankohottajalihas ovat liittyneinä. Karvatupen pohjaosaa nimitetään hiusnystyksi, josta hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusnystyn yläosassa ovat melanosyytit joista hiuksen väriaine muodostuu. Hiusnystyn sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa ravinteikasta ja hapekasta verta soluille. Hauraat ja pehmeät henlen ja huxleyn kalvot ympäröivät hiusnystyjä ja suojaavat hiuksen ihonalaista osaa, hiusjuurta.

Hiuksen pehmeät ja pyöreät alkusolut muodostuvat hiusnystyn pinnalla hiusjuuressa. Hiusnysty tuottaa koko ajan uutta solukkoa, joka työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin. Solut litistyvät, menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulaisiksi. Karva alkaa muodostua hiussipulissa. Sen mukaan missä kohti hiusnystyä solu on syntynyt, se muuttuu pitkulaiseksi ja kovaksi kuitusoluksi tai levymäiseksi pintasoluksi. Tätä prosessia kutsutaan sarveistumiseksi eli keratinisoitumiseksi.

Kuiturakenteen muodon syntymekanismia keratinisoitumisen aikana ei tarkkaan tunneta. Hiuksen muodosta tiedetään, että hiuksen halkaisijan muotoon vaikuttaa karvatupen muoto. Suorasta ja halkaisijaltaan pyöreästä karvatupesta muodostuu suora ja muodoltaan pyöreä hius, kun taas kaarevasta taipunut karvatuppi työntää ulos kaarevaa, kiharaa hiusta. On todettu että suora hiusrunko on halkaisijansa muodolta pyöreä ja kiharainen hius ovaali tai jopa  litteän nauhamainen. Eräät tutkimukset osoittavat että kiharan hiuksen kuitusolujen rakenteissa on vaihtelevuutta. Hyvin kiharan hiuksen kuitusolut ovat keskenään erilaisia mikrosäierakenteeltaan. Osa kuitusoluista sisältää kierteisemmän mikrosäierakenteen kuin toiset. Hyvin kiharaisessa hiuksessa kierteisimpiä kuitusoluja on suomu- ja kuitukerroksen rajoilla. Keskenään erilaisten kuitusolujen  määrä ja asettuminen hiuksen sisälle on siis yhteydessä hiuksen kiharuuteen.

Hiuksen ihonpäälliset kerrokset ovat suomu- eli pintakerros ja kuitukerros sekä ydinkerros. Suomukerros koostuu levymäisistä, rosoreunaisista, hiusta kiertävistä, päällekkäisistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin limittyessään muodostavat hiuksen pinnan. Hiuksessa on keskimäärin 6-10 suomukerrosta hiuksen paksuuden mukaan. Mitä paksumpi hius on, sitä sitä enemmän siinä on suomukerroksia. Suomukerros on väritön ja läpikuultava ja siinä on vettä hylkivä pinta. Keratiinilevyjen tiiviydestä riippuu hiuksen pinnan kiilto, kun se heijastaa valonsäteitä. Mitä vanhemmaksi hius kasvaa, sitä rosoreunaisemmaksi suomut muuttuvat kulumisen vuoksi.

HIUKSEN KASVUVAIHEET

  1. Lepovaihe

Lepovaiheen aikana hius pysyy hiustupessa 1–3 kuukauden ajan, minkä jälkeen se putoaa pois esimerkiksi hiusten pesemisen tai kampaamisen tai uuden hiuskasvun vuoksi. Tyypillisen kasvukierron aikana on normaalia, että päivässä irtoaa noin 100 hiusta. Hiuksista 7–14 % on lepovaiheessa.

  1. Kasvuvaihe

Kasvuvaihe tarkoittaa hiuksen aktiivista kasvua, joka kestää noin 2–6 vuotta. Tämän vaiheen aikana hiusjuuri tuottaa jatkuvasti hiuksen tarvitsemia aineita. Hius kasvaa joka päivä noin 0,35 mm, ja koko kasvuvaiheen aikana hius voi kasvaa pituutta 25–70 cm. Kasvuvaihe on erittäin aktiivinen. Se sujuu ongelmitta, jos hiusjuuri saa riittävästi ravintoaineita. Terveistä hiuksista 85–90 % on kasvuvaiheessa.

  1. Välivaihe

Välivaiheen aikana hiusjuuri uudistuu. 1–2 viikkoa kestävän vaiheen aikana hiusjuuren solut lopettavat väliaikaisesti hiuksen tuottamisen. Hiuksen alaosaan muodostuu sarveiskerros ja hius työntyy hiuskanavassa ylöspäin, ihan talirauhasen alapuolelle. Hius pysyy kiinni hiustupessa vielä jonkin aikaa. Hiuksista 1–3 % on välivaiheessa.

Näiden kolmen vaiheen jälkeen hiuksen kasvukierto alkaa aina alusta. Hiuksia on päässä n. 80 000-120 000 ja päivittäin irtoaa keskimäärin 50-100 hiusta

HIUKSEN OMIMAISUUKSIA RODULLISET PAKSUUS

Hiuksen ominaisuuksiin vaikuttavat sen rakenteen erot. Hoisten kasvun määrä, nopeus, muoto, koko ja laatu vaihtelevat yksilöittäin.


Ihmiset voidaan ryhmitellä etnisiin ryhmiin hiuskuidun yleisesti määriteltävien eroavaisuuksien perusteella. Valkoinen, keltainen ja musta ovat rotuja joihin ihmiset voidaan jakaa maanosien asutuksen sekä ihon ja hiusten ominaisuuksien mukaan.


1. Valkoisen eli kaukasialaisen rodun hiuslaatu vaihtelee eniten. Esimerkiksi suomalaisten hiukset ovat selvästi läpimitaltaan ohuemmat, vaaleammat ja herkemmät käsittelyille kuin keski- ja eteläeurooppalaisten ihmisten. Suora kaukasialainen hius voi vaihdella kiharasta laineikkaaseen ja suoraan. Väri voi vaihdella vaaleasta mustaan.


2. Keltaisen eli mongoloidisen rodun hius on suora, musta, paksu ja vastustuskykyinen. Pintakerros on huomattavan paksu ja sen ydin on suuri. Hiusten tiheys on kuitenkin keskimäärin harvempi kuin eurooppalaisilla. Hiusten kasvunopeus on roduista nopein.


3. Musta eli negroidinen hiuslaatu on ohuempi kuin mongolidinen. Se on kierteinen ja kihara. Kiharan hiuksen pintakerroksen paksuus vaihtelee jonka takia negroidisen rodun hiuksen vetolujuus on huonompi ja se murtuu ja vaurioituu helpommin kuin kaukasialainen. Väri vaihtelee ruskeasta mustaan. Hiusten tiheys on samankaltainen tai harvempi kuin eurooppalaisella hiustyypillä, ja kasvunopeus on hitain kaikista roduista.

Hiusten ominaisuudet voidaan jakaa myös rakenteellisiin ominaisuuksiin:

joustavuus

venyvyys

taipuisuus

kohoaminen

paksuus

kiilto

sähköisyys

Hiuksen laadullisia ominaisuuksia ovat:

läpimitta

pintarakenne

hiusrungon muoto

hiusmassan määrä

hiusten pituus

ERILAISET HIUKSET HOITAMISEN KANNALTA



KEMIALLINEN PESUTAPAHTUMA <miten tensidi toimii ja viedään pois

shampoon koostumus (inci tensidit) hoitoaine koostumus inci)

hiuspohjan harjaus

laitteet

tuotesarja

Sampoon päätavoite on pestä hiukset ja päänahka puhtaaksi hiestä, liasta, rasvasta sekä

hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden jäämistä. Pestävien hiusten pinta-ala on 4-8 m2

. Pesun

hoitavat pinta-aktiiviset, puhdistavat aineet eli tensidit. Tensidimolekyylin toinen pää on

rasvaliukoinen ja toinen vesiliukoinen.

Kun sampoossa olevat tensidit joutuvat rasvaisten

hiusten ja veden kanssa tekemisiin, seuraa ilmiö,

jossa tensidimolekyylit saartavat rasvan ja lian

muodostaen misellejä niiden ympärille, jolloin

rasva irtoaa hiuksesta.

Misellit syntyvät, kun tensidimolekyylin rasvaliukoiset päät asettuvat

toinen toisensa viereen rasvan ja lian suuntaisesti (kuvassa näkyvät

keltaiset osiot) ja vesiliukoiset päät veden suuntaan (kuvassa näkyvät

valkoiset pallot). Tensidimolekyylien avulla lika ja rasva saadaan

irtoamaan. Muodostuneet misellit sitovat rasvan ja lian sisäänsä kuljettaen

ne virtaavan veden mukana viemäriin.

Samalla tavalla toimivat myös suihkugeelien sisältämät tensidit. Puhdistavien

ominaisuuksiensa lisäksi tensidit muodostavat vaahtoa sekä stabiloivat tuotteen rakennetta

ja parantavat viskositeettia.

Sampoilla on puhdistavien ominaisuuksiensa muitakin funktioita. Sampoisiin voidaan lisätä

hiuksia hoitavia aineita tai johonkin iho-ongelmaan, kuten hilseeseen vaikuttavia aineita.

Koska sampoon koostumuksesta suurin osa on herkästi pilaantuvaa vettä, tarvitaan myös

säilöntäaineita. Näitä ovat esimerkiksi Methylisothiazolinone, Imidazolidinyl urea, DMDM

hydantoin, Methylparaben tai Phenoxyethanol. Jotta sampoon koostumus olisi miellyttävä,

eikä tuotetta valuisi pesussa hukkaan, lisätään tuotteeseen myös koostumukseen vaikuttavia,

paksuntavia aineita. Lisäksi sampoon pH:n tulee olla sopiva (yleensä hieman hapan, kuten

hiuksetkin). Lisäarvoa sampoille tuovat väriaineet, hajusteet ja helmiäiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti